Základná škola s materskou školou, Kotešová 378
Hlavná stránka Profil školy Dokumenty 2% dane Materská škola Kontakt Verzia pre mobily

  • Deň narcisov

    Milí rodičia a žiaci,
    pred 28 rokmi odštartovala Liga proti rakovine unikátny projekt Deň narcisov. Tohtoročný Deň narcisov pripadol na štvrtok 18.4.2024 a jeho cieľom je vniesť problematiku boja proti rakovine ako aj pravdu o súčasnom postavení chorých na Slovensku bližšie k ľuďom - do ulíc, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, ktorí ľudí spája.

    V našej škole budú vo štvrtok 18.4.2024 umiestnené pokladničky ráno pri vchode do školského klubu detí a pri vchode do škôlky, do ktorých môžete aj vy prispieť ľubovoľnou sumou  podľa svojich možností. Neskôr sa budú žiaci spolu s pokladničkami  zdržiavať hlavne na frekventovaných miestach, ako napr. obchody, obecný úrad, zastávky autobusovej dopravy a pod.  Náš spoločný príspevok bude zaslaný na účet Ligy proti rakovine.

    Za každý príspevok vám ďakujeme!

  • OZNAM

    Vážení rodičia, milí žiaci!
    V dňoch 19.4.2024 (piatok) a 10.5.2024 (piatok) bude v Základnej škola s materskou školou, Kotešová 378 prerušený výchovno-vzdelávací proces. V tento deň budú mať všetci žiaci základnej školy a deti z materskej školy riaditeľské voľno kvôli prebiehajúcemu vzdelávaniu pedagogických zamestnancov.

  • Aktualizácia údajov
    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Marec – mesiac knihy

    Citátov o knihách a ich význame je naozaj veľa. Poznáte tieto?

    Knihy sú zrkadlami duše.
    Knihy sú okuliare, cez ktoré sa pozeráme na svet.
    Za všetko, čo je vo mne dobré, vďačím knihe.

    Aj tento školský rok sme so žiakmi na hodinách slovenského jazyka a literatúry robili rôzne aktivity.

    So žiakmi piateho ročníka sme vyskúšali aktivitu čitateľské kruhy. Žiaci boli rozdelení do skupín. Každý v skupine mal inú úlohu - napr. vedúci diskusie, majster slova, majster otázok, ilustrátor, konektor a sumarizátor.  Žiaci sa venovali svojim úlohám, pričom na konci museli svoje zistenia zhrnúť do jedného celku.  Cieľom aktivity bolo zdokonaľovanie kritického uvažovania, rozšírenie  slovnej zásoby a v neposlednom rade utužovanie kolektívu.

    Ďalšou aktivitou, ktorú sme spoločne vyskúšali nielen v piatom, ale aj v deviatom ročníku, bola metóda 3P – POZORUJ, POVEDZ, PREDPOVEDAJ. Žiaci dostali knihu, ktorú videli prvýkrát. V prvom kroku si žiaci text či knihu prezerali očami, sledovali formu a štruktúru textu, nadpisy, podnadpisy, obrázky, grafické znázornenia, obálku knihy. V druhom kroku svoje zistenia napísali na papier a v poslednom kroku si žiaci prečítali úryvok z knihy. Na základe prečítanej ukážky mali predpovedať, o čom asi celá kniha bude. Žiaci tak zdokonaľovali svoju fantáziu, tvorivosť a schopnosť predpovedať. 😊

    Spájanie, získavanie a používanie vedomostí zo všetkých predmetov je veľmi dôležité, a práve preto sme so žiakmi piatej triedy spojili príjemné s užitočným. Žiaci mali za úlohu pracovať v skupinách a vyriešiť pracovný list, v ktorom si každý našiel niečo. Spojili sme dejepis – vynájdenie kníhtlače, slovenský jazyk – opakovanie prídavných mien a informatiku – hľadanie informácií pomocou internetu. Aktivita mala veľký úspech. 😊

    Poslednou aktivitou v piatej triede bola recenzia na knihu. Žiaci si priniesli do školy svoju obľúbenú knihu, o ktorej museli napísať pútavú recenziu. Samozrejme, museli byť vtipní a tvoriví, aby svojich spolužiakov presvedčili si knižku vziať domov a prečítať si ju.

    Šiestaci sa oboznámili podrobnejšie so životom Ľudovíta Štúra, kodifikáciou slovenčiny. Následne sa rozhodli napísať Štúrovi list. Využili výdobytky dnešnej doby a svoje listy pomocou aplikácie Ludevít prepísali do ozajstnej pôvodnej štúrovčiny. Tak si konečne vyskúšali pravidlo “píš, ako počuješ!” Bolo to poučné, ale aj zábavné.

    Siedmaci si priniesli na hodinu svoje obľúbené knihy, predstavili ich spolužiakom. Potom si knihy medzi sebou vymenili a prečítali si pár kapitol. Ďalšou úlohou bolo napísať na kartičku, či sa im kniha páči a chceli by si ju prečítať celú. Mohli napísať svoje dojmy. Každý majiteľ knihy netrpezlivo čakal, aký odkaz mu zanechal niekto iný.

    V ôsmom ročníku žiaci pracovali s knihou Zmätené dvojičky zo slepej uličky, ktorú napísali Gabriela Futová a Roman Brat. Následne vypracovali pracovný list, ktorý bol zameraný na rozvoj kognitívnych schopností, kritického myslenia. Zároveň sa otestovali, ako vedia čítať s porozumením.

    Vo fotogalérii si pozrite, ako naši žiaci usilovne pracovali!

  • Mikrozelenina

    So žiakmi 5. a 6. ročníka sme sa na hodinách biológie rozhodli pestovať „superpotravinu“ mikrozeleninu. Čo to vlastne mikrozelenina je? Ide o mladé výhonky zeleniny a byliniek, ktoré dorastajú do výšky 6 – 12 cm a obsahujú veľké množstvo enzýmov a vitamínov.

    Ako aj naši žiaci zistili, pestovanie mikrozeleniny nie je vôbec náročné. Malé semienka zasadíme do substrátu, dostatočne zavlažujeme a po niekoľkých dňoch môžeme pozorovať ich klíčenie.

    Rastliny, ktoré zo semienok vyrástli mali krásne farby stoniek a lístkov. Bolo sa na čo pozerať. Keď mali dostatočnú výšku, pripravili sme si z nich chutnú desiatu, aby ani jeden vitamín nevyšiel nazmar. FOTO

    Aj zdravie môže chutiť😊 Vyskúšajte!

  • OZNAM

    Obec Kotešová, zastúpená starostom PhDr., Mgr. Petrom Mozolíkom dňom 28. 3. 2024 vyhlasuje výberového konanie na voľbu raditeľa/riaditeľky Základnej školy s materskou školou, Kotešová 378. Podrobné infomácie v priloženom dokumente.

  • Vybíjaná dievčat - okresné kolo

    Dňa 25.3.2024 sa konala okresná súťaž vo vybíjanej v Bytči. Našu školu reprezentovali žiačky z uvedených tried (FOTO):
    6. trieda – Paťka Sekáčová, Adelka Hadrbolcová, Anička Frolová, Sárka Zemánková, Magdalénka Kučavíková
    7. trieda – Tamarka Mravcová, Vaneska Krajčíová, Kristínka Kršková, Margarétka Augustínová
    8. trieda – Dominika Pavlíková, Silvia Feješová

    Dievčatá nám vybojovali krásne 2. miesto!

    Srdečne im gratulujeme a tešíme sa na budúci rok!

  • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

    „Kto chce žiť, musí sa kývať, boriť – tvoriť a nie zívať.“

    P. O. Hviezdoslav

    Milí priaznivci umenia!

    Hviezdoslavov Kubín je celoštátna súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe detských recitačných kolektívov a divadiel poézie. Tento rok sa uskutočnil neuveriteľný  70. ročník súťaže. Z našej školy postúpili do okresného kola v Bytči nasledovní žiaci:

    I. kategória:
    Tobiáš Maťúš  a Emka Kadáková – 3. ročník
    II. kategória:
    Anička Frolová a Matúš Galovič – 6. ročník
    III. kategória:
    Aďo Feješ a Bystrík Pavlík – 9. ročník

    Konkurencia bola naozaj vysoká, no napriek tomu sa Aničke Frolovej podarilo získať 3. miesto.

    Všetkým zúčastneným srdečne gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšie úspechy!

  • ECO ENERGY TOUR

    V pondelok 25.3.2024 zažila naša škola prílev energie - eco energie. Zúčastnili sme sa šou Eco Energy Tour Thomasa Puskailera a Ondreja Antáleka, ktorú pre našich žiakov zafinancovali Šarkany Kotešová. 

    ECO ENERGY TOUR je vzdelávacia šou, počas ktorej sa žiaci oboznámili so svetom energie. Cieľom šou bolo zábavným spôsobom vysvetliť žiakom, aké rozličné zdroje energie na svete a na Slovensku máme k dispozícii, ako a na čo všetko energiu využívame a akým spôsobom sa dostane až ku nám domov. 

    Program ECO TOUR sa venuje problematike životného prostredia a ekológie, poukazuje na dôležitosť využívania zelenej energie a ponúka jednoduché tipy a triky, ako elektrickou energou šetriť, aby sme mohli zlepšiť stav našej planéty. Súčasťou interaktívnej šou boli aj súťaže, pokusy, eko-fakty, kvíz, eko-pesničky či krátke videá so známymi osobnosťami šou biznisu. 

    Spoločne sme sa zamysleli na ekologickými problémami našej planéty, zabavili a niečo nové dozvedeli. Rodičom, ktorí nám túto šou umožnili, veľmi pekne ďakujeme! Krátku ochutnávku nájdete vo fotoalbume. A tu je zopár skladieb: SKLADBA1SKLADBA2, SKLADBA3.

  • ŠKD - recitačná súťaž

    Dňa 21.3. 2024 sa v našom Školskom klube detí konala recitačná súťaž „Mám básničku na jazýčku“, ktorej sa zúčastnili naši najmenší prváci. Za svoju svedomitú prípravu získali diplom, školské potreby a sladkú odmenu. Vďaka patrí aj rodičom za spoluprácu. FOTO

  • Ponožková výzva

    „Všetci sme si rovní, aj keď nie sme rovnakí!“

    Dnes, 21. 3. 2024,  si pripomíname Svetový deň Downovho syndómu. V snahe o inkluzívne vzdelávanie sme sa rozhodli zapojiť do Ponožkovej výzvy, ktorú okrem rôznych občianskych združení a neziskových organizácií podporuje aj NIVAM a tiež spoločnosť Dedoles.

    V každej triede sa našlo viac či menej detí, ktoré si ráno obuli dve rôzne ponožky. Najúspešnejší boli piataci. Všetkých sedemnásť prítomných žiakov sa do výzvy zapojilo. Nenechali sa zahanbiť ani tretiaci (18 z 21 žiakov) a druháci (12 z 18 žiakov). Do výzvy sa zapojili aj viaceré pani učiteľky.

    Dnes bol teda deň o niečo pestrejší a veselší aj vďaka pestrofarebným ponožkám. Aj takto sa snažíme viesť naše deti k tolerancii a akceptácii druhých. Fotky nájdete vo fotoalbume.

  • Hra na pátračov - vyhodnotenie

    Tohtoročná pátracia akcia je ukončená.
    Dostávali ste postupne indície a hľadali, kto sa za nimi skrýva.

    Správne odpovede boli:
    1. Mária Ďuríčková
    2. Sidónia Sakalová
    3. Jozef Króner

    Sladkú odmenu získajú:
    Ema Augustínová, Tibor Moravík (8.ročník)
    Liliana Baltová (9. ročník)
    Sofia Kianicová (4. ročník)

    Gratulujeme!

  • Život vo vode a na brehu

    Aj tento školský rok sa naši piataci tohto tematického celku na hodinách biológie zhostili veľmi pekne. FOTO

    Pomocou zaujímavých aktivít sme si vysvetlili ako je to s vodou v prírode. Ako funguje kolobeh vody a prečo vodné živočíchy v zime nezamrznú.
    Modelovali sme si pomocou farbičiek a peny na holenie dážď, vytvorili ekosystém vo fľaši a aj okenný kolobeh vody.

    Veď aj učenie môže byť zábavné😊.

  • Pracovná skupina wellbeingu

    Čo to vlastne wellbeing je? Definícií je veľa, možno by sme ho mohli opísať ako „stav pohody, v ktorom jednotlivec môže uskutočniť svoje schopnosti, vie zdolávať stresové situácie bežného života, vie produktívne pracovať a vie prispievať do života spoločnosti“.

    Takýto pocit pohody a spokojnosti v školskom prostredí môžeme žiakom zabezpečiť vtedy, keď im ponúkneme prepojenie všetkých nasledovných oblastí:

    1. kultúra a prostredie – Vízia a étos školy, klíma školy a atmosféra triedy, kvalita prostredia a okolia školy, podpora zdravého životného štýlu.
    2. Učenie – vyučovanie a podpora učenia sa žiakov, hodnotenie, inkluzívny prístup, personalizácia vyučovania s dôrazom na motiváciu žiaka, rozvoj zručnosti wellbeingu.
    3. Partnerstvo a spolupráca – rešpektujúce vzťahy, vzájomná spolupráca a participácia, podpora wellbeingu zamestnancov.

    Od novembra 2023 funguje na našej škole pracovná skupina wellbeingu, ktorá sa stretáva na pravidelnej dvojmesačnej báze a navrhuje spôsoby zlepšenia osobnej pohody vo všetkých troch oblastiach.
    Nesnažíme sa zlepšovať iba osobnú pohodu žiakov, ale aj učiteľov. Osobnú pohodu učiteľov je možné podporiť práve pozitívnymi vzťahmi so žiakmi, kolegami a rodinami, rovnako aj akademickým úspechom ich žiakov.

    Naše doterajšie aktivity v oblasti wellbeingu:
    - ranné kruhy na I. st.,
    - vytvorenie oddychovej zóny – posedenie, kalčetá na hlavnej chodbe,
    - copingové stratégie zvládania stresu – aktivity na triednické hodiny pre 1. a 2. stupeň,
    - mentoring v oblasti digitálnych technológií,
    - dotazník pre žiakov II. st. – podporné prostredie,
    - triednické hodiny zamerané na wellbeing – test odolnosti, zvládanie záťaže v jednotlivých oblastiach wellbeingu, zásady optimálnej komunikácie,...
    - podpora zdravého životného štýlu (pestovanie mikrobyliniek, starostlivosť o školskú záhradu, prechádzky, zdravé raňajky so žiakmi...).

  • Oznam - Zápis do 1. ročníka ZŠ na šk. rok 2024/2025

    Zápis detí bude prebiehať v starej budove ZŠ v učebni I. ročníka v dňoch (PLAGÁT):
    - 8. apríla 2024 (pondelok) v čase od 14.00 hod. do 16.00 hod.
    - 9. apríla 2024 (utorok) v čase od 14.00 hod. do 16.00 hod.
    10. apríla 2024 (streda) v čase od 14.00 hod. do 16.00 hod.

    V materskej škole majú rodičia k dispozícii prihlášku v papierovej forme a už je prístupná elektronická prihláška na stránke školy ODKAZ.

    Upozorňujeme rodičov detí, že na prihláške musia byť podpisy oboch zákonných zástupcov. Ak budete podávať elektronickú prihlášku, bude potrebné, aby sa zápisu zúčastnili obaja rodičia a prihlášku podpísali na mieste.

    K zápisu je potrebné priniesť:
    - rodný list dieťaťa, občiansky preukaz, vyplnená a podpísaná prihláška
    - 15 € na pracovné listy pre žiaka 1. ročníka

  • Hra na pátračov

    Hádanka č.3

    A je tu posledná hádanka!
    Indície sú nasledovné:

    1. 20.3. by som oslávil svoje 100. narodeniny,
    2. pochádzam zo Staškova,
    3. film, v ktorom som účinkoval, získal Oscara,

    Kto som?
    Odpovede na všetky 3 hádanky pošli na zs.papsova@gmail.com, najrýchlejší získajú sladkú odmenu.

  • Od semienka po rastlinu

    Na hodinách biológie v 6. ročníku sme si zaujímavou formou ukázali, akú stavbu tela majú kvitnúce a nekvitnúce rastliny. Preskúmali sme koľkými listami klíčia a ako vznikne zo semienka celá rastlina.

    Bolo to v podstate veľmi jednoduché. Do vaty v euroobaloch sme si nasadili semienka rôznych druhov rastlín, prilepili na okno a pozorovali.  Semienkam sme museli zabezpečiť dostatok tepla, vody a vzduchu.

    Bolo zaujímavé pozorovať ako semienka praskajú, rastie z nich malý korienok, dvíha sa stonka a klíčia klíčne listy. FOTO

  • Geografická olympiáda - okresné kolo

    V utorok 12. marca 2024 sa v CVČ Bytča uskutočnil 52. ročník okresného kola Geografickej olympiády.
    V kategórii E určenej pre žiakov 8. a 9. ročníka sa mimoriadne darilo Bystríkovi Pavlíkovi, ktorý obsadil 1. miesto. Vďaka tomuto skvelému umiestneniu bude Bystrík reprezentovať našu školu v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 16. apríla 2024.

    Srdečne blahoželáme  a držíme palce v krajskom kole!

  • Planetárium

    Dňa 13.3.2024 nás navštívili odborní pracovníci Krajskej hvezdárne v Žiline a odprezentovali nám vzdelávacie programy s astronomickou tematikou prostredníctvom prenosného digitálneho planetária.

    Podnikli sme dobrodružnú cestu do vesmíru, pričom sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií. Prehĺbili sme si vedomosti o našej galaxii, slnečnej sústave, o Slnku, planétach, o Mesiaci... Ukázali nám súvislosť svetových strán s východmi a západmi Slnka, jeho denného pohybu po oblohe. Spoznávali sme jednotlivé súhvezdia i základnú orientáciu na oblohe. Preskúmali sme najbližšie okolie Zeme a odhalili nám tajomstvá našich vesmírnych susedov. Dozvedeli sme sa, ako vyzerá let do vesmíru, ako sa naň pripraviť a tiež, ako sa žije a pracuje na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

    Atraktívnou a zážitkovou audiovizuálnou formou pracovníci hvezdárne obohatili výučbu žiakom 1. stupňa základnej i materskej školy. FOTO

  • Marec - mesiac knihy - hodiny informatiky

    V rámci medzipredmetových vzťahov sa žiačky 8. ročníka zapojili do aktivít, ktoré sú venované MARCU – mesiacu knihy. Na hodinách informatiky vytvorili prezentácie, v ktorých zúročili svoje vedomosti aj z literatúry. Môžete si na nich precvičiť znalosť slovenských rozprávok, poznávanie autorov kníh a rôzne informácie z kníh. Vyskúšajte sa!
    Tu sú:
    - pre 1. stupeň: ROZPRÁVKY a ZAUJÍMAVOSTI
    - pre 2. stupeň: SPISOVATELIA

strana: