Základná škola s materskou školou, Kotešová 378
Hlavná stránka Profil školy Dokumenty 2% dane Materská škola Kontakt Verzia pre mobily

  • Vzácna návšteva

    Dnes sme mali v škole vzácnu návštevu. Po roku a pol nás opäť prišla pozrieť pani Linda Odelson z Kalifornie v USA. Žiakom 9. ročníka porozprávala o svojom živote, práci učiteľky, cestovateľských zážitkoch, ale hlavne o histórii jej rodiny, o jej prastarých rodičoch, ktorí pochádzali z Kotešovej, o židovstve apod. FOTO

    Pani Odelson sa už dlhé roky stará o zveľadenie židovského cintorína na Kopaniciach v Kotešovej a spolu s architektom plánuje jeho rekonštrukciu. Jej cieľom je vybudovať tu dôstojné pietne miesto. Veríme, že sa jej to podarí a pri ďalšej návšteve Kotešovej sa opäť zastaví aj u nás v škole.

  • OZNAM školskej jedálne

    Vážení rodičia,
    v dňoch 27.10.2023 (piatok) a  02. – 03.11.2023 (štvrtok a piatok) bude prevádzka školskej jedálne pri ZŠ prerušená, z dôvodu maľovania jedálenských a kuchynských priestorov. V týchto dňoch sa nebudú pripravovať obedy.
    Všetky deti budú automaticky odhlásené z obedov. Ďakujeme za pochopenie.

    Vedúca školskej jedálne

  • Zážitkové učenie - 6. ročník

    Učenie by malo byť zábavné, zmysluplné a prepojené s reálnym životom. Ak deťom vyučovanie ponúkne aj zážitok, učivo si lepšie a trvácnejšie zapamätajú. Viaceré štúdie uvádzajú, že na konzumáciu sú najvhodnejšie aktuálne lokálne a sezónne potraviny - ovocie, zelenina, orechy… Momentálne, keď je sezóna lokálneho jesenného ovocia a zeleniny, urobili sme si aj my zážitkovú hodinu techniky.
    Žiaci boli rozdelení do skupín a ich úlohou bolo z domáceho ovocia a zeleniny pripraviť jednoduché jedlo na ochutnávku. Deti pripravovali ovocné a zeleninové šaláty, ovocno-zeleninové misy, špízy či jednohubky. A veru si na záver aj pochutili! FOTO

  • Prírodovedná exkurzia

    Vo štvrtok 12.10. absolvovali vybraní žiaci VII. - IX. triedy prírodovednú exkurziu do areálu Živá voda a archeoskanzenu Modrá, v blízkosti pútnického miesta Velehrad.

    Žiaci mali možnosť v Živej vode spoznať typický život v sladkovodnej vode. Nachádza sa tam expozičné jazero, kde mohli sledovať živočíchy v ich prirodzenom prostredí. Je hlboké 6,5 m a žijú v ňom všetky sladkovodné ryby tohto regiónu. V okolí sa nachádza aj záhrada s bylinkami, stromami a krami, takisto typickými pre tento región. Žiaci mali možnosť vidieť aj rodinku majestátnych praturov, ktoré už vychovali niekoľko generácií týchto vzácnych živočíchov.

    V blízkosti tohto areálu sa nachádza aj archeoskanzen. Je to historická dedinka, ktorá znázorňuje významné obdobie našich národných dejín – obdobie Veľkej Moravy. V skanzene videli ukážky zo života remeselníkov, pekárov, bojovníkov, hrnčiarov a iné remeselné práce  z obdobia Veľkej Moravy. Zoznámili sa aj  s tradičnými obydliami ľudí Veľkej Moravy.

     Ako pekne tam bolo, si môžete pozrieť vo fotogalérii.

  • Vzdelávací projekt - Svet okolo nás

    29. 09. 2023 sa naši šiestaci a siedmaci vďaka siedmemu dielu vzdelávacieho projektu Svet okolo nás s názvom: Tanzánia – „divoké srdce Afriky”, ocitli v  rozľahlej a nádhernej africkej divočine.

    Prostredníctvom pútavej projekcie navštívili najkrajšie národné parky. Videli slony, elegantné žirafy, tisíce pakoňov a kráľa zvieracej ríše, leva. Nechýbalo ani stretnutie so šimpanzmi. Prešli sa pod najvyššou horou Afriky, poodhalili tajomstvo Veľkej priekopovej prepadliny, či preskúmali jazero Tanganika. Videli život Masajov, ktorí boli obávanými bojovníkmi, ale aj potomkov lovcov a zberačov, ľudí kmeňa Hadza. FOTO

    Všetci sme odchádzali obohatení o silné zážitky a tešíme sa na ďalší ročník vzdelávacieho programu Svet okolo nás. Video: Tanzánia – divoké srdce Afriky - YouTube

  • Charitatívna zbierka

    Vážení rodičia, milí žiaci,
    ako každoročne, aj tento október, v spolupráci s OZ Podaj ďalej a Katolíckou charitou v Žiline,  opäť organizujeme charitatívnu zbierku - Ponožkový október, na pomoc ľuďom bez domova. FOTO
    Ak máte chuť túto peknú myšlienku podporiť, stačí v priebehu októbra priniesť do školy NOVÉ, NEPOUŽITÉ PONOŽKY VO VEĽKOSTI PRE DOSPELÝCH. Krabice na ponožky sú pripravené v oboch budovách.
    Vopred ďakujeme za podporu!

  • Európsky deň jazykov

    Európsky deň jazykov je oslavou jazykovej rôznorodosti členských krajín Európskej únie, ktoré tvoria súčasť bohatého kultúrneho dedičstva a tradícií. Už tradične je organizovaný Radou Európy a Európskou komisiou 26. septembra. Cieľom je tiež podpora občanov k učeniu nových jazykov, vďaka ktorým si zvyšujú svoje šance na štúdium, prácu a lepší život v rámci EÚ. Organizátori sa snažia upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov, zvyšovanie mnohojazyčnosti a medzikultúrneho porozumenia, podporiť jazykovú a kultúrnu rozmanitosť Európy, ako aj celoživotné jazykové vzdelávanie v školách i mimo škôl, tak ako aj my - učitelia v našej škole.

    Ovládanie jazykov je nevyhnutnosťou a právom každého – to je jedným z najdôležitejších posolstiev Európskeho dňa jazykov. Preto sme sa aj my už tradične rozhodli zapojiť do Európskeho dňa jazykov v stredu, 27. septembra 2023.  Pre žiakov druhého stupňa bol pripravený bohatý program – prezentácia a video, aby sa bližšie oboznámili s podstatou a cieľom Európskeho dňa jazykov, kvíz na overenie vedomostí o svetových jazykoch, tvorba posteru, do ktorého spoločne prepísali vybrané slovo v najrôznejších jazykoch sveta, tvorba loga Európskeho dňa jazykov na budúci rok či trojjazyčného obrázkového slovníka, ako aj beseda s Mgr. Ľubkou Košeckou o Grécku, jeho kultúre, histórii či živote v ňom. Myslím, že tento deň bol pre nás všetkých veľmi obohacujúci, veď posúďte sami. FOTO

  • Výstava ovocia, zeleniny, kvetov a výrobkov z výpestkov

    V priestoroch sály kultúrneho domu v Kotešovej sa uskutočnila výstava ovocia, zeleniny, kvetov a výrobkov z výpestkov. Navštevujeme ju už každoročne v septembri a bolo tak aj tohto roku. Dňa 25.9. mali žiaci možnosť kochať sa plodmi rôznych druhov zeleniny i ovocia. Dokonca spoznali aj niekoľko netradičných druhov. Nechýbali jesenné zátišia i kvety.

    Naši žiaci tiež prispeli na výstavu výtvarnými prácami. Kto nemal možnosť výstavu navštíviť, môže nahliadnuť do fotogalérie.

  • Cvičný požiarny poplach

    Dňa 18. 9. 2023 sa na našej škole uskutočnil cvičný požiarny poplach v súčinnosti so záchrannými zložkami. 

    Všetci zamestnanci a žiaci školy boli disciplinovane evakuovaní z budovy do bezpečného priestoru. Hasiči po príchode zisťovali stav prítomných osôb a vykonali obhliadku miesta. Následne začali so záchranárskymi a hasičskými prácami. Cvičný požiarny poplach ukázal, aká je prevencia veľmi dôležitá.

    Všetkým hasičom ďakujeme za spoluprácu. FOTOVIDEO

  • Čokoládový deň

    Dňa 14.9.2023 sa u nás na základnej škole konal 3. ročník veľmi obľúbenej akcie "Čokoládový deň", na ktorej si mohli deti zdravo zamaškrtiť.

    Okrem čokoládovej fontány spolu s ovocím deti ochutnávali rôzne druhy čokolád, rozprávali sme sa o histórii, ale aj výrobe a spracovaní čokolády. FOTO

    Týmto by som sa chcela poďakovať pánovi Petrovi Jandačkovi, ktorý sponzoroval túto akciu a vďaka nemu sme tento ročník "Čokoládového dňa" opäť zažili.

  • Oznam

    Vážení rodičia,
    dňa 19.9.2023 (utorok) bude v základnej škole prerušený výchovno - vzdelávací proces pre avizovanú odstávku elektrickej energie. V tento deň budú mať všetci žiaci riaditeľské voľno

  • Adaptačný týždeň

    Prázdniny prebehli ako voda a brány školy sa opäť otvorili pre našich žiakov. Keďže nám počasie praje, slniečko krásne svieti a teploty sú letne vysoké, je pre nás všetkých ťažké zanechať prázdninový režim a plne sa sústrediť na vyučovanie. Preto sme sa tento rok rozhodli pre adaptačný týždeň, počas ktorého sme sa síce neučili podľa rozvrhu, no o nové vedomosti a skúsenosti nebola núdza.

    Počas týždňa mali deti priestor na neformálne rozhovory v rámci triedy, prebehla zdravotná a dopravná príprava, ako aj príprava na mimoriadne situácie a pohyb a pobyt v prírode, deti boli aj na cvičení v prírode a účelovom cvičení na Valchovej, no hlavným programom bolo projektové vyučovanie a športový deň.

    Projektové vyučovanie je efektívny spôsob výučby, pri ktorom môžeme využívať niektoré progresívne didaktické metódy ako problémové vyučovanie, kooperatívne vyučovanie, diskusia. Zdrojom nadobúdania a rozvíjania vedomostí žiakov pri projektovej metóde vyučovania je riešenie projektov, praktických pracovných úloh. Primárnym cieľom projektového vyučovania je aktívne zapojiť žiakov do poznávacieho procesu, ktorý je charakteristický svojou otvorenosťou. Realizácia projektu závisí od žiakov, od ich tvorivosti, fantázie, kritického myslenia, vnútornej motivácie, záujmov a potrieb. Náš projektový deň bol zameraný predovšetkým na regionálnu a environmentálnu výchovu, zdravý životný štýl, šikanu a kyberšikanu či rozvoj kritického myslenia, tímovej práce a komunikácie.

    Športový deň sme si všetci veľmi užili, najskôr žiaci súťažili v behu, a následne bolo pre nich pripravených množstvo športových aktivít. Žiaci prvého stupňa súťažili v mnohých disciplínach a dobre sa pri tom zabavili. Žiaci druhého stupňa postupne prechádzali rôznymi stanovišťami a mohli si vyskúšať viaceré športy, ako napríklad futbal, vybíjanú, basketbal, bedminton, stolný tenis, či zacvičiť na workoutovom ihrisku alebo v telocvični. Najväčšej obľube sa už tradične tešil futbal, vybíjaná a stolný tenis. (FOTO)

    Tento adaptačný týždeň bol pre nás príjemným spestrením vyučovania a zároveň medzistupňom medzi prázdninovým režimom a vyučovaním podľa predmetov.

  • Umelecká škola Yamaha

    Súkromná základná umelecká škola Yamaha v Bytči ponúka deťom voľné miesta v hudobnom odbore na námestí SR  v Bytči. PLAGÁT

  • OZNAM - jedáleň ZŠ

    V školskej jedálni pri ZŠ začíname pripravovať obedy od utorka 05.09.2023.
    Deti, ktoré priniesli v mesiaci jún 2023 vypísané zápisné lístky na školský rok 2023/2024 sú už prihlásené záväzne od 05.09.2023 na obedy.
    Odhlasovanie z obedov prebieha na tel. čísle - mobil ŠJ: 0904 643 135 každý deň do 7,00 hod. ráno. Je spustené aj odhlasovanie cez Edupage a rodičom žiakov, ktorí sú prihlásení na obed, bude poslaný variabilný symbol, ktorý sa bude uvádzať pri platbe cez Internetbanking spolu s menom dieťaťa. Pri prihlásení do Edupage budú rodičia vidieť aj predpis stravného - sumu, ktorú platia za obedy. Platba formou šekov sa od 09/2023 ruší.
    Žiak, ktorý sa nezúčastní na vyučovacom procese a nebude odhlásený z obeda, nemá nárok na dotáciu a musí zaplatiť celú sumu obeda. Neodhlásený obed si môžete prísť zobrať do vlastných obedárov v čase od 11,00 hod. do 11,30 hod.

  • OZNAM ŠKOLSKÉHO KLUBU DETÍ

    Vážení rodičia,
    dňa 4.9.2023 (pondelok) Vám žiaci I. stupňa ZŠ prinesú záväzné prihlášky do ŠKD na školský rok 2023/2024 od svojich triednych učiteliek. Je nutné ich vypísať, podpísať oboma rodičmi a odovzdať osobne riaditeľke školy do 6.9.2023 (streda) do 13:30 hod. Dôležité je uviesť čas príchodu i odchodu detí z ŠKD a kto žiaka z ŠKD prevezme (rodič, starý rodič, súrodenec...). Činnosť ŠKD v priebehu školského roka začína hneď po vyučovaní od 11:20 respektíve od 12:15 a končí o 16:00 hod. Nutné je v prihláške uviesť informáciu, či žiak bude navštevovať i rannú ŠKD v čase od 6:30 do 7:25 hod. Školné v školskom klube detí v školskom roku 2023/2024 sa bude vyberať bezhotovostne na účet školy po vydaní rozhodnutia o prijatí do ŠKD na rok 2023/2024 a pridelení variabilného symbolu.

    Poplatok za školné v ŠKD určený VZN č. 3/2023 je 10,- € mesiac/žiak.

    Prvý týždeň od 4.9.2023 do 8.9.2023 ŠKD funguje od 4 vyučovacej hodiny.

    Za splnenie lehoty odovzdania záväznej prihlášky do ŠKD Vám ďakujeme a tešíme sa na žiačikov. 

  • Oznam

    Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou, Kotešová 378 oznamuje, že otvorenie školského roka 2023/2024 bude dňa 04. 09. 2023 (pondelok) o 8:00 v priestoroch hlavnej budovy.

    Všetkým žiakom želáme úspešný štart do nového školského roka!

  • Projektový deň - 2. ročník

    Už sa nevieme dočkať posledného dňa, kedy vybehneme školskou bránou do prázdnin. Chvíle v škole si vypĺňame zaujímavými aktivitami. Žiaci druhého ročníka si 23. júna usporiadali projektový deň. Využili tu vedomosti, ktoré získavali počas celého školského roka. Témou boli motýle a včely.

    Prvou úlohou detí bolo pomenovať, modelovať a kresliť vývinové štádia motýľa. Najväčším zážitkom  bolo pozorovať „skutočný“ vývin motýľa, vďaka motýlej záhrade, ktorú majú deti v triede. Motýliky boli práve v štádiu kukly. Vymodelovať podobnú kuklu z plastelíny, nebolo vôbec jednoduché. Ako to tá malá húsenička môže dokázať? Na ďalších hodinách sme získali informácie o včelách pustovniciach. Na základe nich, sme porovnávali život tejto včielky s včelou medonosnou, o ktorej sme sa učili na hodinách prvouky. V závere tohto dňa sme sa išli pozrieť na včely pustovnice do našej školskej záhrady, kde máme pre ne umiestnený domček. Pozorovaním domčeka sme si overili získané informácie o živote tejto malej včielky. Bol to pekný zážitkový deň. V pondelok 26. júna ráno nás v triede čakalo veľké prekvapenie – prírodný zázrak. Z piatich zakuklených húseničiek na nás čakalo 5 motýlikov babôčky bodliakovej. Teraz ich každý deň prikrmujeme ovocím, aby zosilneli. FOTO

    Veď 30. júna na nás všetkých čaká veľký deň. Motýliky vypustíme do prírody a my spolu s nimi vyletíme do prázdninových dní.

  • Šachový turnaj

    V pondelok 26.6. sa uskutočnil v našej škole po prvýkrát šachový turnaj. Zúčastnilo sa ho 16 hráčov, pričom 14 hráčov bolo z druhého stupňa a 2 z prvého.
    Po štyroch kolách usilovného bojovania zvíťazil Oliver Litvík z 9. triedy, na druhom mieste sa umiestnil Dominik Donoval z 8. triedy a tretie miesto obsadil Juraj Litvík zo 7. triedy. Každý hráč bol ocenený perom a víťazi získali navyše diplomy a pekné vecné ceny: cestovné hry, kalkulačku a sedmové karty.
    Ako sa im darilo, si môžete pozrieť vo fotogalérii. Tešíme sa na ďalšie ročníky!

  • Koniec školského roka

    Drahí rodičia a milí žiaci!
    Ten vytúžený deň, na ktorý sme všetci netrpezlivo čakali, je už pred dverami a my si konečne oddýchneme počas letných prázdnin. Pevne veríme, že veľa z vás bude počas voľna spomínať na našu školu s úsmevom a s radosťou.

    Školský rok ukončíme spoločne v piatok 30.6.2023 o 8:00. Všetci, či už vedenie školy, celý pedagogický zbor a nepochybne žiaci, sa stretneme na hlavnej chodbe. Neskôr sa žiaci rozídu so svojimi triednymi pani učiteľkami do svojich tried, kde dostanú dlho očakávané vysvedčenia spolu s lízankami od pána Júliusa Šáleka z Š-MARKET Bytča. Za darček ďakujeme. 

    Dúfame, že sa všetci dostatočne zregenerujeme a načerpáme novú silu a chuť do učenia!🙂

  • Krúžková činnosť - koniec školského roka

    „Jedlo zaháňa hlad, učenie hlúposť.“

    Milí žiaci!
    Konečne nastal ten čas, na ktorý sme všetci tak netrpezlivo čakali. Po desiatich mesiacoch učenia sa prichádza zaslúžená odmena v podobe prázdnin. Každý jeden žiak mal počas roka jeden či dva dni také, kedy sa mu naozaj nechcelo a protestoval, avšak, inokedy boli zas také dni, kedy sme spoločne zažili veľa zábavy. So zábavou sú nepochybne spojené aj krúžky, ktoré žiaci počas školského roka navštevovali.

    V rámci tanečného krúžku sme počas školského roka nazbierali množstvo dobrých zážitkov, ako napríklad výlet na Kaplnku, pričom sme sa zastavili aj na zmrzlinu, čo žiaci privítali s úsmevom. Okrem toho sme sa spojili aj s iným krúžkom a spoločne sme opekali na Kadurke. Takmer  každé dieťa zbožňuje pizzu, tak sme si ju spoločne objednali a pozreli so žiakmi rozprávku. Napriek tomu, že deti tanec veľmi bavil, niekedy sme sa vybrali na prechádzku a na preliezačky. FOTO

    Ani na športovom krúžku sme neotáľali a okrem volejbalu a vybíjanej sme sa zabavili na bowlingu, ktorý žiakov naozaj nadchol. Po náročnom športovom výkone si všetci zaslúžili zmrzlinu. Keďže sme sa zúčastňovali športového krúžku, nepochybne bol šport našou hlavnou náplňou programu, a tak sme sa rozhodli otestovať novú cyklotrasu. Žiaci si mohli zvoliť ľubovoľný dopravný prostriedok – korčule, bicykel, kolobežku. FOTO

    Takto príjemne sme spoločne ukončili školský rok a s úsmevom sa budeme tešiť na nové príležitosti, ktoré nám ponúkne ten ďalší.

strana: