Základná škola s materskou školou, Kotešová 378
Hlavná stránka Profil školy Dokumenty 2% dane Materská škola Kontakt Verzia pre mobily

  • Oznam ŠKD

    Vážení rodičia, 
    dňa 30.11.2023 t.j. vo štvrtok bude skrátená prevádzka ŠKD do 14:15 hod. Do tejto hodiny je potrebné vyzdvihnúť deti zo školského klubu. 

    Ďakujeme za pochopenie!

  • Záložka spája školy

    Nevľúdne jesenné dni môžeme stráviť v pohode našich domovov. K pohode si stačí uvariť dobrý voňavý čaj, zobrať do rúk obľúbenú knižku a vojsť do fantazijného sveta. Takto môžeme uniknúť z reality a knižné postavy sa stávajú našimi najlepšími priateľmi.

    K dobrej knihe patrí záložka a tá sa dá ľahko vyrobiť. To naše deti veľmi dobre vedia. Každoročne sa preto zapájame do medzinárodného projektu Záložka spája školy. Cieľom projektu je vyrobiť pre družobnú školu záložky, ktoré by podporovali u detí pozitívny vzťah ku knihám a zároveň môžu žiaci nadviazať vďaka záložke nové priateľstvo. Tohtoročná téma projektu bola Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Naši žiaci vyrobili na túto tému 199 záložiek a odoslali ich na adresu partnerskej Základnej školy Pchery, okres Kladno. Škola, sa nachádza medzi mestami Kladno a Slané asi 30 km od Prahy.  Žiaci tejto školy nelenili a vyrobili pre našich žiakov viac ako 180 záložiek. Otvoriť balík, v ktorom boli krásne zabalené, bolo pre nás veľkou radosťou. Deti z tejto školy si dali naozaj záležať! Záložky nás veľmi potešili. ĎAKUJEME, naši českí priatelia. FOTO

    A na záver vyberáme zo slov pani riaditeľky Landovej zo Základnej školy Pchery:

    „Velice děkujeme za právě doručené záložky. Poděkujte za jejich výrobu všem vašim žákům i paní. učitelkám a učitelům, kteří při jejich výrobě dětem pomohli a do projektu žáky zapojili. Záložky se dětem povedly, jsou krásné a našim žákům se  budou líbit a ty menší budou jistě provázet při jejich prvních nebo začátečních čtenářských dovednostech a zkušenostech. V pondělí uspořádáme ve vestibulu školy malou výstavku, kde si žáci prohlédnou záložky a poté si každý z nich nějakou záložku vybere. Součástí budou  informace o vaší škole,  poznávání slovenského jazyka, tradic či života žáků ze Slovenska.

    O naší současné spolupráci a účasti v projektu Záložka do škol spojuje školy jsme se rovněž zmínili v rubrice ze života naší školy v obecním časopise Pcherák.

    I my budeme rádi, když zůstaneme partnerskou školou do budoucna.

    Přeji Vám, všem žákům i všem zaměstnancům v ZŠ s MŠ Kotešová krásné podzimní dny i pomalu nadcházející adventní čas.   J. Landová“

  • Doplávané! Nikto sa už vody nebojí! Všetci sú už plavci!

    V dňoch 13. – 16. novembra 2023 žiaci 6. a 7. triedy absolvovali plavecký výcvik na Krytej plavárni v Považskej Bystrici (FOTO, VIDEO). Spoločne strávili síce náročné, ale o to príjemnejšie štyri dni plné smiechu i driny. Plavci sa postupne zlepšovali a neplavci prekonávali svoj strach z vody, aby v závere týždňa  mohli všetci predviesť to, čo sa naučili. A veruže sa im darilo. Osem detí zaplávalo viac ako 100 m a naši štyria najlepší zvládli 1 km. Gratulujeme!

  • iBOBOR- celoslovenská informatická súťaž

    V dňoch 6. – 10. novembra 2023 sa naši žiaci opäť zapojili do informatickej súťaže iBobor. Preverili si informatické zručnosti a najmä svoje logické myslenie. Spolu súťažilo 37 žiakov 2. – 9. ročníka v štyroch kategóriách: Drobec, Bobrík, Benjamín a Kadet. V tomto školskom roku sa našim žiakom darilo vynikajúco, z 19 žiakov sú úspešní riešitelia. Výsledková listina: TU

    Úspešní riešitelia podľa kategórií sú:
    kategória DROBEC
    3. ročník: T. Sandanusová, J. Kužela, O. Čvirik, E. Kužela, E. Kadáková

    kategória BOBRÍK
    4. ročník: L. Čerňanová 
    5. ročník: M. Vantroba, A. Pažičanová

    kategória BENJAMÍN
    6. ročník: A. Frolová, M. Horňák, M. Galovič
    7. ročník: T. Mravcová

    kategória KADET
    8. ročník: P. Vantroba, S. Petes
    9. ročník: B. Pavlík, M. Kapusniak, R. Janec, M. Masarovič, L. Baltová

    GRATULUJEME!

  • Ponožkový október

    Vážení rodičia,
    milí žiaci a priatelia školy,v našej už tradičnej charitatívnej zbierke Ponožko okber sa nám tento rok podarilo vyzbierať 75 párov nových ponožiek. Je to síce menej ako predošlé roky, no za každý pár Vám srdečne ďakujeme. Vyzbierané ponožky odovzdáme Slovenskej katolíckej charite v Žiline. Ponožky budú vianočnými darčekmi pre ľudí v núdzi a bez domova.

    Ďakujeme!

  • Charita

    Vážení rodičia,
    radi by sme sa aj tento školský rok zapojili do celoslovenskej výzvy 6.ročníka charitatívnej zbierky „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. PLAGÁT

    Za každú pomoc ďakujeme!

  • Turisti na cestách

    Aj tento rok pôsobí na našej škole krúžok Turisti na cestách, ktorý navštevujú starší žiaci. Chlapci už absolvovali dve turistické vychádzky.

    Na prvej sa prešli chodníkom drotárov z Dlhého Poľa do Veľkého Rovného, pričom poriadne pršalo. Na druhej absolvovali hrebeňovú turistiku Melocik - Veľký Javorník – Štiavnik  s dĺžkou 22 km. To, že je krúžok veľmi u chlapcov obľúbený, svedčia šťastné tváre na fotografiách.

  • Turistický krúžok

    Turistickému krúžku sa v mesiaci október podarilo prejsť Jánošíkovými Dierami v Terchovej a zažiť pekný farebný čas pri prechode Súľovskými skalami. FOTO

  • Milión detí sa modlí ruženec

    V mesiaci október sme sa zapojili do akcie: Milión detí sa modlí ruženec. Pomodlili sme sa postupne štyri ružence: radostný, svetla, bolestný a slávnostný. Akcie sa zúčastnili deti tretieho až deviateho ročníka. Táto modlitebná iniciatíva chce pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby. Touto celosvetovou ružencovou kampaňou si chceme pripomenúť slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. FOTO 

  • Deň otvorených dverí

    Dňa 23. októbra sme s radosťou privítali našich starých rodičov na Dni otvorených dverí v rámci osláv októbra - mesiaca úcty k starším. Chceli by sme sa poďakovať všetkým, ktorí prišli a zdieľali toto špeciálne popoludnie s nami. Bolo plné zábavy, spoločnosti i vzdelávania. Naši starí rodičia mali príležitosť spoznať našu školu zblízka a aj podieľať sa na rôznych aktivitách. A to (FOTO):
    - výstavka: Na chodbe školy boli vystavené učebné pomôcky, ktoré sa používali v dávnej minulosti.
    - kultúrny program: Žiaci predviedli milé vystúpenia, ktoré boli nadšene prijaté našimi hosťami. Nechýbal spev, tanec, hra na harmoniku a recitácia.
    - návšteva tried: Starí rodičia navštívili naše triedy, mali príležitosť zistiť, ako prebieha vyučovanie v súčasnej dobe, mali možnosť vidieť naše školské zariadenia, vrátane moderných učební. Poniektorí sa do aktivít zameraných na fyziku, slovenský jazyk, anglický jazyk a informatiku aj priamo zapojili.

    Táto akcia nás nabila úžasnými zážitkami a bola príležitosťou upevniť väzby medzi rodinami a školou.

  • Dopravná výchova

    V pondelok 23.10.2023 sa na našej škole uskutočnili prednášky s tematikou dopravnej výchovy pre žiakov prvého stupňa. Prednášky viedli preventisti a dopravní policajti z Okresného riaditeľstva PZ v Žiline.

    Cieľom bol rozhovor o bezpečnosti a ochrane účastníkov cestnej premávky. Deti boli oboznámené s dopravnými predpismi, s používaním reflexných prvkov. Zopakovali si pravidlá prechodu cez priechod pre chodcov, rozprávali sa o križovatkách i o dopravných značkách. Prezreli si pomôcky, ktoré používajú dopravní policajti pri nehode, aj zásahové auto. Mali priestor aj na otázky, ktoré ich zaujímali.Deťom sa to veľmi páčilo a tešia sa aj nabudúce. 

  • Návšteva bábkového divadla

    Dňa 20.10. žiaci 1. stupňa zavítali do Bábkového divadla v Žiline. Je jedným z najstarších bábkových profesionálnych divadiel na Slovensku.

    Predstavenie s názvom A ako Antarktída nás zaviedlo na Antarktický kontinent; prázdny priestor, ktorému vládne namiesto ľudskej bytosti ukrutná zima. Počas predstavenia sme sa dozvedeli mnoho zaujímavostí o tomto kontinente a o živote tučniakov.

  • Pozvánka

    Drahí starí rodičia!
    Srdečne Vás pozývame na Deň otvorených dverí, ktorý sa bude konať dňa 23.10. o 15 hodine v budove základnej školy v Kotešovej.

    Veľmi sa na Vás tešíme!

  • Vzácna návšteva

    Dnes sme mali v škole vzácnu návštevu. Po roku a pol nás opäť prišla pozrieť pani Linda Odelson z Kalifornie v USA. Žiakom 9. ročníka porozprávala o svojom živote, práci učiteľky, cestovateľských zážitkoch, ale hlavne o histórii jej rodiny, o jej prastarých rodičoch, ktorí pochádzali z Kotešovej, o židovstve apod. FOTO

    Pani Odelson sa už dlhé roky stará o zveľadenie židovského cintorína na Kopaniciach v Kotešovej a spolu s architektom plánuje jeho rekonštrukciu. Jej cieľom je vybudovať tu dôstojné pietne miesto. Veríme, že sa jej to podarí a pri ďalšej návšteve Kotešovej sa opäť zastaví aj u nás v škole.

  • OZNAM školskej jedálne

    Vážení rodičia,
    v dňoch 27.10.2023 (piatok) a  02. – 03.11.2023 (štvrtok a piatok) bude prevádzka školskej jedálne pri ZŠ prerušená, z dôvodu maľovania jedálenských a kuchynských priestorov. V týchto dňoch sa nebudú pripravovať obedy.
    Všetky deti budú automaticky odhlásené z obedov. Ďakujeme za pochopenie.

    Vedúca školskej jedálne

  • Zážitkové učenie - 6. ročník

    Učenie by malo byť zábavné, zmysluplné a prepojené s reálnym životom. Ak deťom vyučovanie ponúkne aj zážitok, učivo si lepšie a trvácnejšie zapamätajú. Viaceré štúdie uvádzajú, že na konzumáciu sú najvhodnejšie aktuálne lokálne a sezónne potraviny - ovocie, zelenina, orechy… Momentálne, keď je sezóna lokálneho jesenného ovocia a zeleniny, urobili sme si aj my zážitkovú hodinu techniky.
    Žiaci boli rozdelení do skupín a ich úlohou bolo z domáceho ovocia a zeleniny pripraviť jednoduché jedlo na ochutnávku. Deti pripravovali ovocné a zeleninové šaláty, ovocno-zeleninové misy, špízy či jednohubky. A veru si na záver aj pochutili! FOTO

  • Prírodovedná exkurzia

    Vo štvrtok 12.10. absolvovali vybraní žiaci VII. - IX. triedy prírodovednú exkurziu do areálu Živá voda a archeoskanzenu Modrá, v blízkosti pútnického miesta Velehrad.

    Žiaci mali možnosť v Živej vode spoznať typický život v sladkovodnej vode. Nachádza sa tam expozičné jazero, kde mohli sledovať živočíchy v ich prirodzenom prostredí. Je hlboké 6,5 m a žijú v ňom všetky sladkovodné ryby tohto regiónu. V okolí sa nachádza aj záhrada s bylinkami, stromami a krami, takisto typickými pre tento región. Žiaci mali možnosť vidieť aj rodinku majestátnych praturov, ktoré už vychovali niekoľko generácií týchto vzácnych živočíchov.

    V blízkosti tohto areálu sa nachádza aj archeoskanzen. Je to historická dedinka, ktorá znázorňuje významné obdobie našich národných dejín – obdobie Veľkej Moravy. V skanzene videli ukážky zo života remeselníkov, pekárov, bojovníkov, hrnčiarov a iné remeselné práce  z obdobia Veľkej Moravy. Zoznámili sa aj  s tradičnými obydliami ľudí Veľkej Moravy.

     Ako pekne tam bolo, si môžete pozrieť vo fotogalérii.

  • Vzdelávací projekt - Svet okolo nás

    29. 09. 2023 sa naši šiestaci a siedmaci vďaka siedmemu dielu vzdelávacieho projektu Svet okolo nás s názvom: Tanzánia – „divoké srdce Afriky”, ocitli v  rozľahlej a nádhernej africkej divočine.

    Prostredníctvom pútavej projekcie navštívili najkrajšie národné parky. Videli slony, elegantné žirafy, tisíce pakoňov a kráľa zvieracej ríše, leva. Nechýbalo ani stretnutie so šimpanzmi. Prešli sa pod najvyššou horou Afriky, poodhalili tajomstvo Veľkej priekopovej prepadliny, či preskúmali jazero Tanganika. Videli život Masajov, ktorí boli obávanými bojovníkmi, ale aj potomkov lovcov a zberačov, ľudí kmeňa Hadza. FOTO

    Všetci sme odchádzali obohatení o silné zážitky a tešíme sa na ďalší ročník vzdelávacieho programu Svet okolo nás. Video: Tanzánia – divoké srdce Afriky - YouTube

  • Charitatívna zbierka

    Vážení rodičia, milí žiaci,
    ako každoročne, aj tento október, v spolupráci s OZ Podaj ďalej a Katolíckou charitou v Žiline,  opäť organizujeme charitatívnu zbierku - Ponožkový október, na pomoc ľuďom bez domova. FOTO
    Ak máte chuť túto peknú myšlienku podporiť, stačí v priebehu októbra priniesť do školy NOVÉ, NEPOUŽITÉ PONOŽKY VO VEĽKOSTI PRE DOSPELÝCH. Krabice na ponožky sú pripravené v oboch budovách.
    Vopred ďakujeme za podporu!

  • Európsky deň jazykov

    Európsky deň jazykov je oslavou jazykovej rôznorodosti členských krajín Európskej únie, ktoré tvoria súčasť bohatého kultúrneho dedičstva a tradícií. Už tradične je organizovaný Radou Európy a Európskou komisiou 26. septembra. Cieľom je tiež podpora občanov k učeniu nových jazykov, vďaka ktorým si zvyšujú svoje šance na štúdium, prácu a lepší život v rámci EÚ. Organizátori sa snažia upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov, zvyšovanie mnohojazyčnosti a medzikultúrneho porozumenia, podporiť jazykovú a kultúrnu rozmanitosť Európy, ako aj celoživotné jazykové vzdelávanie v školách i mimo škôl, tak ako aj my - učitelia v našej škole.

    Ovládanie jazykov je nevyhnutnosťou a právom každého – to je jedným z najdôležitejších posolstiev Európskeho dňa jazykov. Preto sme sa aj my už tradične rozhodli zapojiť do Európskeho dňa jazykov v stredu, 27. septembra 2023.  Pre žiakov druhého stupňa bol pripravený bohatý program – prezentácia a video, aby sa bližšie oboznámili s podstatou a cieľom Európskeho dňa jazykov, kvíz na overenie vedomostí o svetových jazykoch, tvorba posteru, do ktorého spoločne prepísali vybrané slovo v najrôznejších jazykoch sveta, tvorba loga Európskeho dňa jazykov na budúci rok či trojjazyčného obrázkového slovníka, ako aj beseda s Mgr. Ľubkou Košeckou o Grécku, jeho kultúre, histórii či živote v ňom. Myslím, že tento deň bol pre nás všetkých veľmi obohacujúci, veď posúďte sami. FOTO

strana: